Skal jeg Velge Hvitt eller Brunt Kaffefilter?

0

Når man skal gå til innkjøp av kaffefilter til kaffetrakteren, kan man ofte velge mellom et utgave i brun farge, og en bleket hvit utgave. Men hvilket kaffefilter skal man velge?

Når man skal trakte kaffe i kaffetrakteren er det anbefalt å velge det hvite blekede kaffefilteret. Dette er et filter som er renere enn det brune alternativet, og setter samtidig mindre papirsmak igjen i kaffen.

Tidligere ble filter til kaffetrakteren klorbleket, noe som åpenbart ikke var godt for hverken miljø eller helse. I dag blir kaffefilter bleket gjennom oksygenbleking. Dette er fritt for klor, og er samtidig en miljøvennlig prosess.

Se vår oversikt over kaffetraktere – Stem på din favoritt!

kaffe i kaffetrakter

Hvite Kaffefilter Setter Mindre Smak!

En av årsakene til at det er anbefalt å velge den hvite utgaven når man kjøper inn kaffefilter, er at dette filteret setter mindre smak på kaffen.

Ifølge flere kilder skal brune kaffefiltere sette igjen en myrlignende lukt og smak når man trakter kaffe. Ved å i stedet velge et hvitt kaffefilter begrenser man dette. Her bør man samtidig gjøre oppmerksom på at de brune kaffefiltrene ikke er mer miljøvennlig enn de hvite.

Når det kommer til bruk av kaffefilter, er det samtidig et godt tips å minne på at det er anbefalt å skylle filteret i varmt vann, før man har i kaffepulveret. Dette er med på å ytterligere ta bort noe av smaken som settes igjen av kaffefilteret, inkludert det hvite.

Kaffefilteret bør i utgangspunktet skylles i varmt vann før du har det i filterholderen, men for enkelhetens skyld velger mange å skylle filteret med varmt springvann direkte i holderen.

Slik bruker du en kaffetrakter

Hvor Stort Kaffefilter Skal jeg Ha?

En usikkerhet som ofte kommer opp når man står i matbutikken, er hvor stort kaffefilter man behøver. Her ser man gjerne på de ulike pakkene, og forsøker å huske størrelsen. Ali-kaffefilter selges i pakker på 100 – 200 filter, så det kan ofte gå en periode mellom hver gang man gjør dette innkjøpet.

Dersom man tar utgangspunkt i Ali sine kaffefilter, kommer disse hovedsakelig i to utgaver. Dette er utgave nr. 2 og nr. 4. Størrelse nr. 2 benyttes av mindre kaffetraktere. Dette er standardiserte størrelser, og vil også gjelde for kaffefilter fra andre merkevarer.

Om du har en kaffetrakter i normal størrelse, skal du med all sannsynlighet ha kaffefilter i størrelse nr. 4. Dette er en standard størrelse på kaffefilter, og er eksempelvis det som benyttes i Moccamastere. Dette med unntak av deres Cup One.

For større kaffetraktere finnes også kaffefilter i størrelse nr. 6.  Mens kaffefilter nr. 4 har en størrelse på 12,5 cm, har kaffefilter nr. 6 en størrelse på 15 cm.

Se vår Oversikt over Kaffefilterholdere!