Middagsservise – Hvor mange Tallerkener skal man ha?

0

Når det kommer til å sette sammen et middagsservise, kan det være vanskelig å vite hvor mange tallerkener man egentlig trenger.

Man vil gjerne ha nok middagstallerkener til å dekke bordet til både hverdags og fest, men samtidig unngå at skapene blir fulle av ubrukte tallerkener.

I denne artikkelen vil vi ta for oss hvor mange tallerkener man bør ha i et middagsservise, og gi deg noen tips og råd for å finne den perfekte balansen mellom praktisk og estetisk. Se et større utvalg av middagsserviser her!

hvor mange tallerkener

1.      Hvor mange personer skal du dekke for?

Det første du må tenke på når du skal kjøpe inn tallerkener til middagsserviset ditt, er hvor mange personer du vanligvis dekker bordet til. Antall tallerkener du trenger, vil naturlig nok variere avhengig av om du bor alene, har en stor familie eller ofte har venner på besøk.

2.      Hverdags- og festtallerkener

De fleste av oss har et skille mellom hverdagstallerkener og finere tallerkener som brukes når man har gjester. Dette er en god idé, ettersom hverdagstallerkener ofte blir utsatt for mer slitasje enn de finere tallerkenene. Tenk over hvor mange hverdagstallerkener du trenger, og hvor mange finere tallerkener du ønsker å ha tilgjengelig for mer spesielle anledninger.

3.      Hva slags middagsservise passer din livsstil?

Det finnes mange ulike typer middagsserviser å velge mellom, og det er viktig å finne noe som passer din livsstil. Er du en person som liker å lage store, varierte måltider med flere retter, eller foretrekker du enkle, raske måltider? Hvis du liker å lage store måltider, kan det være lurt å investere i et middagsservise med flere ulike tallerkentyper, slik at du har riktig type tallerken for hver rett.

Middagstallerken

4.      Tallerkener for ulike retter

Når du skal sette sammen et middagsservise, er det viktig å tenke på hvilke tallerkener som passer best til ulike typer mat. Her er noen eksempler på forskjellige tallerkener og hvilken mat de egner seg best til:

  • Store tallerkener: Passer godt til hovedretter, både med og uten saus.
  • Mindre asjetter: Benyttes ofte til lunsj og frokost, men har også andre bruksområder.
  • Dype tallerkener: Egner seg godt til supper, gryter og pastaretter.
  • Desserttallerkener: Mindre tallerkener som passer til desserter, kaker og frukt.

5.      Når bør du bytte ut tallerkener?

Selv om du tar godt vare på tallerkenene dine, vil de over tid få riper og slitasje. Når du merker at tallerkenene begynner å se slitte ut, kan det være på tide å bytte dem ut. Dette gjelder spesielt for hverdagstallerkener, som ofte blir brukt hyppigere enn finere tallerkener. Hvis du har et middagsservise som er på vei ut av produksjon, kan det være en idé å kjøpe noen ekstra tallerkener mens de fortsatt er tilgjengelige.

6.      Hvor mange tallerkener bør man ha?

Det finnes ingen fasit på hvor mange tallerkener man bør ha i et middagsservise, da dette vil variere fra person til person og avhenge av blant annet livsstil, plass og budsjett.

Som en generell tommelfingerregel kan man si at man bør ha minst 8-12 tallerkener av hver type (flate, dype og desserttallerkener) for hverdagsbruk, og et tilsvarende antall for finere anledninger. Dette gir deg en god buffer dersom noen tallerkener går i stykker eller du får ekstra gjester på besøk.

fintallerken

7.      Hva bør man se etter når man kjøper tallerkener?

Når du skal kjøpe tallerkener til middagsserviset ditt, er det viktig å tenke på både kvalitet og design. Velg tallerkener som er laget av et slitesterkt materiale, som porselen eller stengods, og som tåler oppvaskmaskin og mikrobølgeovn. Det kan også være en fordel å velge tallerkener med et tidløst design, slik at du enkelt kan bytte ut eller supplere middagsserviset ditt i fremtiden.

Å sette sammen et middagsservise som passer dine behov og smak kan være en givende prosess, og det finnes ingen fasit på hvor mange tallerkener man bør ha. Ta hensyn til dine egne vaner, livsstil og plass, og finn balansen mellom praktisk og estetisk. Med riktig antall tallerkener og et middagsservise som passer din livsstil, vil du kunne nyte gode måltider og vakre borddekninger i mange år fremover.