Hva Består et Servise av? Deler i et Servise

0

Når vi tenker på servise, tenker vi ofte på de ulike delene som er nødvendige for å servere og nyte et måltid. I denne artikkelen vil vi utforske hva et servise består av, og hvordan hver del brukes i forskjellige situasjoner.

Med en rekke ulike deler og bruksområder, er det lett å bli forvirret. Derfor vil vi gi deg en grundig oversikt over hva et servise består av, med hovedfokus på middagsservise, men også med elementer fra frokostservise og kaffeservise.

Dette er en utfyllende liste, og det er ikke nødvendig å gå til innkjøp av alle delene. For mange serviser vil også kun enkelte av delene være tilgjengelig.

Middagstallerken Servise

Store Tallerkener

Store tallerkener er en viktig del av ethvert servise og brukes til å servere hovedretter. De kommer i forskjellige størrelser, fasonger og materialer, som porselen, keramikk, glass og melamin. Store tallerkener kan også ha ulike design og farger, noe som gjør dem til et viktig estetisk element på matbordet.

Asjetter / Små tallerkener

Asjetter er mindre tallerkener som brukes til forretter, salater og desserter. De kan også fungere som brødtallerkener. På samme måte som store tallerkener, kommer asjetter i ulike materialer og design. En vakker asjett kan legge til en touch av eleganse og raffinement til bordet.

Dyp tallerken servise

Dype tallerkener

Dype tallerkener er ideelle for servering av supper, gryteretter og andre væskeholdige retter. De har vanligvis en dypere kant enn de andre tallerkenene for å holde innholdet på plass. Dype tallerkener kan også brukes til frokostblandinger, risretter og salater.

Kaffekopper med skål

En kaffekopp med skål er et must i ethvert servise. Kaffekopper brukes til å servere kaffe, te og andre varme drikker. Skålen beskytter bordet fra varmen og fanger opp eventuelle søl. Det finnes ulike typer kaffekopper med fat, som espressokopper, cappuccinokopper og tekopper, hver med sitt eget design og formål.

Krus servise

Krus

Krus er et annet alternativ for servering av varme drikker som kaffe, te og kakao. Krus er gjerne større og mer uformelle, og finnes i mange forskjellige stiler, materialer og design. Noen foretrekker krus fremfor kaffekopper på grunn av deres større kapasitet og robusthet.

Dessertskåler

Dessertskåler brukes til å servere ulike typer desserter, som iskrem, frukt, gelé og mousse. De kommer i forskjellige størrelser, fasonger og materialer, og kan også brukes til å servere små forretter og snacks. En vakker dessertskål kan bidra til å gjøre enhver dessert enda mer fristende og innbydende.

Pastaservise med høye kanter

Pastatallerken

En pastatallerken er en dypere tallerken som er spesielt designet for å servere pasta. Den dype formen gjør det enklere å blande sausen med pastaen, og løfter samtidig opp måltidet. Pastatallerkener kan også brukes til å servere risretter, salater og andre retter med mye saus.

Eggeglass

Eggeglass er små beholdere som brukes til å servere bløtkokte og hardkokte egg. De kommer i ulike materialer, som porselen, glass og keramikk, og har ofte en form som passer til å holde eggene. Eggeglass gir en elegant og praktisk måte å nyte bløtkokte egg uten søl.

Salt og Pepperbøsse

Salt og Pepperbøsse

Salt og pepperbøsser er små beholdere som brukes til å oppbevare og servere salt og pepper på bordet. De kommer i mange forskjellige stiler, former og materialer, og kan være en dekorativ del av serviset. Salt og pepperbøsser gjør det enkelt for gjestene å krydre maten etter smak.

Serveringsfat

Serveringsfat er store flate tallerkener eller brett som brukes til å presentere og servere mat. De kan brukes til alt fra forretter og hovedretter til desserter og snacks. Serveringsfat kommer i ulike størrelser, materialer og design, og kan bidra til å skape en imponerende og innbydende matopplevelse.

Serveringsskåler

Serveringsskåler er dypere beholdere som brukes til å servere ulike typer tilbehør, som salater, grønnsaker, pasta og ris. De kommer i forskjellige størrelser, materialer og design, og kan også brukes til å servere snacks og småretter. Serveringsskåler er et viktig element i et servise og bidrar til en elegant og funksjonell borddekking.

Potetskål

En potetskål er en serveringsskål som er spesielt designet for å holde poteter. Potetskålen er vanligvis litt større og dypere enn en vanlig serveringsskål, og kan ha et lokk for å holde potetene varme. Potetskålen kan også brukes til å servere andre typer mat, som ris og grønnsaker.

Kakefat

Kakefat er store, flate fat som brukes til å presentere og servere kaker, desserter og andre søtsaker. I denne kategorien finner man også etasjefat, som egner seg bra til kjeks og småkaker. Kakefatene kan være enkle eller dekorative, og kommer i ulike størrelser, materialer og design. Kakefat kan også brukes til å servere småretter, oster og frukt.

Sausenebb

Et sausenebb er en liten krukke eller mugge med en spesiell utforming som gjør det enkelt å helle saus uten søl. Sausenebbet kommer ofte med et isolerende lokk for å bevare varmen på sausen. Sausenebbet er en praktisk og elegant måte å servere saus på, og finnes i ulike materialer og design. Det er et nyttig tillegg til et servise, spesielt når man serverer retter som krever saus.

Fløtemugge servise

Fløtemugge

En fløtemugge er en liten mugge som brukes til å servere fløte, melk eller saus. Den er vanligvis laget av porselen, glass eller keramikk, og har en hellekant for å forenkle servering. Fløtemugger kommer i ulike størrelser, former og design, og er et nyttig tillegg til et servise.

Vannmugge

Vannmugger er store beholdere som brukes til å servere vann, saft, juice eller andre kalde drikker. De kan være laget av glass, keramikk, rustfritt stål eller plast, og kan ofte ha lokk eller en tut for enkel helling. Vannmugger kommer i ulike størrelser, former og design, og er en praktisk og elegant del av et servise.

Sukkerskål

En sukkerskål er en liten beholder som brukes til å oppbevare og servere sukker eller søtningsmidler. Den kan være laget av porselen, glass, keramikk eller metall, og har ofte et lokk for å holde sukkeret rent og tørt. Sukkerskåler kommer i ulike størrelser, former og design, og er en viktig del av et servise, spesielt når man serverer kaffe eller te.

Et servise består av mange ulike deler som hver har sitt eget formål og bruk. Fra store tallerkener og asjetter til kaffekopper og dessertskåler, bidrar hver del til å skape en funksjonell og estetisk borddekking.