Amerikansk Pizza – Klassisk Pizza fra USA

0

Pizza er en av de mest populære rettene i verden, og har en lang og variert historie. Det finnes utallige varianter og ingredienser som kan brukes, noe som gjør pizza til en allsidig og spennende rett.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på amerikansk pizza, og hvordan den skiller seg fra den italienske originalen. Vi skal også bli bedre kjent med noen av de mest populære amerikanske pizzaene og deres særegne ingredienser og historie.

Amerikansk Pizza USA

Fra Napoli til Amerika – Hvordan Amerikansk Pizza Skiller seg fra Italiensk

Pizzaens røtter går tilbake til antikkens Hellas og Egypt, men det var i Napoli i Italia på 1700-tallet at pizzaen vi kjenner i dag virkelig begynte å ta form. Den italienske pizzaen er kjent for sin tynne, sprø bunn og bruk av ferske, lokale ingredienser.

Amerikansk pizza, derimot, har utviklet seg i en litt annen retning. Bunnen kan variere fra tynn til tykk, og det er ofte et større fokus på rikelige mengder ost, saus og topping.

Dette har ført til en rekke forskjellige amerikanske pizzatyper, der hver region og by har sine egne unike varianter. La oss ta en nærmere titt på noen av disse.

New York-Style Pizza – En Bit av “The Big Apple”

New York-style pizza er kjent for sin tynne, men likevel elastiske bunn, som er perfekt for å brette sammen og spise på farten. Denne pizzaen er typisk dekket med et tynt lag tomatsaus og et godt lag med mozzarellaost, samt andre ingredienser som pepperoni, løk og sopp.

New York-pizza er et ikonisk symbol på byens kultur og er ofte forbundet med gatekjøkken og pizzabiter som kan kjøpes på hvert gatehjørne.

Chicago-Style Deep Dish Pizza – En Smak av “The Windy City”

I motsetning til New York-style pizza er Chicago-style deep dish pizza kjent for sin tykke, smørbrød-lignende bunn og rikelige mengder fyll. Denne pizzaen er bygget i omvendt rekkefølge, med ost og fyll plassert direkte på bunnen, etterfulgt av en tykk tomatsaus på toppen.

Chicago-pizza er en solid og mettende rett og er ofte servert i mindre biter enn andre pizzatyper, på grunn av dens størrelse og fylde.

California-Style Pizza – Solrike Smaker fra Vestkysten

California Style Pizza

California-style pizza er kjennetegnet av sin tynne, sprø bunn og et fokus på ferske, lokale ingredienser, ofte inspirert av det kaliforniske kjøkkenet. Denne pizzaen kan ha et utvalg av uvanlige ingredienser, som geitost, avokado, rucola og soltørkede tomater.

California-pizza representerer den solfylte og avslappede livsstilen på vestkysten og blir ofte servert i trendy restauranter og kafeer.

Philly Cheesesteak Pizza – En Hyllest til Philadelphia

Philly Cheesesteak pizza er en krysning mellom to amerikanske klassikere: pizza og Philadelphia Cheesesteak-sandwich. Denne pizzaen har en medium tykk bunn og er toppet med tynne skiver stekt biff, løk, paprika og sjenerøse mengder ost.

Noen varianter kan også inneholde sopp eller jalapeños. Philly Cheesesteak pizza er en smakfull og mettende rett, ofte servert i sportsbarer og pizzarestauranter i hele USA.

Buffalo Chicken Pizza – En Smak av Vingenes Verden

Buffalo Chicken pizza er inspirert av den populære amerikanske snacksretten Buffalo wings. Denne pizzaen har en medium tykk bunn og er toppet med kylling marinert i en krydret buffalosaus, mozzarellaost og et dryss av blåost.

Buffalo Chicken pizza serveres ofte med en side av rømme eller ranch dressing for å dempe krydderet. Denne pizzaen er en favoritt blant krydderelskere og passer perfekt til en kveld med venner og sport på TV.

Hawaii Pizza – En Tropisk Overraskelse

Hawaiian Pizza USA

Hawaii pizza, eller Hawaiian pizza som den ofte kalles i USA, er en av de mest kontroversielle pizzaene på grunn av bruken av ananas som en ingrediens. Den amerikanske versjonen av Hawaii pizza har en medium tykk bunn og er toppet med tomatsaus, mozzarellaost, skinke og ananasbiter.

Selv om denne pizzaen er elsket av mange, har den også mange motstandere. Uansett hvilken side du står på, er Hawaii pizza en søt og saftig rett som kan få deg til å drømme om tropiske strender og palmesus.

Barbecue Chicken Pizza – Grilling møter Pizza

Barbecue Chicken pizza er en annen amerikansk favoritt og kombinerer smakene fra grillen med den klassiske pizzaen.

Denne pizzaen har en medium tykk bunn og er toppet med barbecue-saus i stedet for den tradisjonelle tomatsausen, sammen med kylling, rødløk, mozzarellaost og koriander. Barbecue Chicken pizza er en rik og saftig rett, ofte servert på pizzarestauranter og grillfester i USA.

Veggie Supreme Pizza – En Grønn Oase

Veggie Supreme Pizza

Veggie Supreme pizza er et populært alternativ for de som ønsker et sunnere og kjøttfritt alternativ. Denne pizzaen har en medium tykk bunn og er toppet med et fargerikt utvalg av grønnsaker, som paprika, løk, sopp, oliven, spinat og artisjokkhjerter.

Veggie Supreme pizza er en smakfull og næringsrik rett som appellerer til både vegetarianere og kjøttelskere.

Servering og Anledninger

Amerikanske pizzatyper er like mangfoldige som landets kultur og serveres i en rekke sammenhenger. Fra travle gatehjørner og sportsbarer til trendy restauranter og familiens middagsbord, er det alltid en anledning og et sted å nyte en deilig amerikansk pizza.

New York-style pizza er ideell for en rask og enkel lunsj på farten, mens Chicago-style deep dish pizza passer bedre for en hyggelig kveld hjemme med venner og familie. California-style pizza er perfekt for en sunn og lett middag på en varm sommerdag, og Veggie Supreme pizza appellerer til de som ønsker et kjøttfritt og næringsrikt alternativ.

Philly Cheesesteak pizza, Buffalo Chicken pizza og Barbecue Chicken pizza er alle populære valg for sportsentusiaster og de som liker smaksrike retter. Disse pizzaene går godt sammen med en kald øl og en kveld foran TV-en med venner.

Hawaii pizza, på sin side, kan kanskje passe best for en eksotisk temakveld eller en middag for å feire ferieminner.

Pizza USA

Amerikansk pizza er en mangfoldig og spennende kulinarisk verden, med et bredt spekter av smaker og stiler som gjenspeiler landets kultur og historie. Fra den tynne og brettbare New York-style pizzaen til den solrike og friske California-style pizzaen, er det en amerikansk pizza for enhver smak og anledning.

Disse pizzaene skiller seg fra italiensk pizza gjennom sin variasjon i bunntykkelse, saus og fyll, og ved å omfavne lokale smaker og ingredienser fra hele USA. Neste gang du får lyst på en pizza, hvorfor ikke prøve en av disse amerikanske klassikerne og oppleve et stykke av USA på en tallerken?