Kan man Bruke Bakepapir på Pizzastein?

0

Pizzastein og pizzastål har blitt et populært tilskudd i hjemmekjøkkenet, for de som ønsker å lage pizza med sprø bunn og perfekt stekt fyll.

Men, når man skal bake pizza på en pizzastein, kan det være fristende å bruke bakepapir for å unngå at deigen fester seg til steinen eller stålet.

Er det imidlertid en god idé, og hvilke anbefalinger gjelder rundt dette? I denne artikkelen vil vi gå i dybden på dette temaet og se på om du bør bruke bakepapir når du steker pizza på pizzastein.

bakepapir pizzastein

Hvorfor det ikke Anbefales å Bruke Bakepapir på Pizzastein

Det er faktisk ikke anbefalt å benytte bakepapir når man steker pizza på en pizzastein eller et pizzastål. Dette skyldes flere faktorer, deriblant at bakepapiret har en maksimal temperatur, som ofte er oppgitt på emballasjen.

Denne maksimale temperaturen er som regel rundt 220 grader, noe som er betydelig lavere enn den temperaturen en pizzastein eller et pizzastål blir utsatt for når man steker pizza.

Høyere Temperaturer for Best Resultat

Pizzasteiner og pizzastål er designet for å tåle og holde på høye temperaturer, ofte opp mot 400 grader eller mer. Dette er ønskelig for å oppnå den perfekte sprø bunnen og godt stekt fyll som vi alle elsker.

Dette begrenser seg naturlig nok av temperaturene på stekeovnen, men det er allikevel ønskelig å benytte så høy temperatur som mulig.

Når man bruker bakepapir med en maksimal temperatur på 220 grader, risikerer man dermed at papiret brenner, blir svidd eller slipper ut røyk, noe som kan påvirke både smaken og sikkerheten under stekingen.

Hvordan Unngå at Deigen Fester seg til Pizzasteinen

For å unngå at pizzadeigen fester seg til pizzasteinen eller pizzastålet, finnes det flere alternativer til bakepapir som kan benyttes. Her er noen tips for å unngå at pizzaen fester seg under stekingen:

  • Bruk mel eller semulegryn: Strø et tynt lag med mel eller semulegryn på pizzasteinen eller pizzastålet før du legger på deigen. Dette vil skape et lite lag mellom deigen og steinen eller stålet, og hjelpe til med å forhindre at pizzaen fester seg.
  • Bruk en pizzaspade: En pizzaspade, også kjent som en pizzapeel, er et utmerket hjelpemiddel for å håndtere pizzaen under stekingen. Ved å bruke en pizzaspade kan du enkelt legge pizzaen på pizzasteinen eller pizzastålet og ta den av igjen når den er ferdigstekt.
  • Forsteke pizzabunnen: En annen metode for å forhindre at pizzadeigen fester seg til pizzasteinen eller pizzastålet, er å forsteke bunnen i noen minutter før du legger på fyllet. Dette vil bidra til å stivne deigen og gjøre den enklere å håndtere når du legger på fyllet og setter pizzaen tilbake i ovnen.

Fordeler med å ikke Bruke Bakepapir

Selv om det kan virke som en enkel løsning å bruke bakepapir på pizzastein eller pizzastål, er det flere fordeler ved å unngå dette:

  • Bedre varmeoverføring: Uten bakepapir vil pizzasteinen eller pizzastålet være i direkte kontakt med deigen, noe som gir en bedre varmeoverføring og en mer jevn og sprø bunn.
  • Mindre risiko for brann eller røyk: Når du ikke bruker bakepapir, eliminerer du risikoen for at papiret brenner, eller slipper ut røyk, noe som kan påvirke både smaken og sikkerheten under stekingen.
  • Mindre avfall: Ved å unngå bruk av bakepapir reduserer du mengden avfall som genereres, noe som er bra for både miljøet og lommeboken.

Bakepapir på pizzastein

Rengjøring av Pizzastein og Pizzastål uten Bakepapir

En av grunnene til at noen bruker bakepapir på pizzastein eller pizzastål, er for å forenkle rengjøringen etter stekingen. Men det finnes andre metoder for å holde steinen eller stålet rent uten å bruke bakepapir:

  • Skrap av eventuelle rester: Bruk en børste eller en plastskrape for å fjerne eventuelle matrester fra pizzasteinen eller pizzastålet etter at det har kjølt seg ned. Unngå å bruke metallskraper eller kjemiske rengjøringsmidler som kan skade overflaten.
  • Tørk av med en fuktig klut: Hvis det er nødvendig, kan du tørke av pizzasteinen eller pizzastålet med en fuktig klut for å fjerne gjenværende smuler eller flekker. Unngå å bruke for mye vann, da dette kan føre til at steinen sprekker eller at stålet ruster.

Selv om det kan virke fristende å bruke bakepapir på en pizzastein eller et pizzastål for å unngå at deigen fester seg, er dette altså ikke anbefalt. Å bruke bakepapir kan føre til brannfare, røykutvikling og redusert kvalitet på pizzaen.

Heldigvis finnes det flere gode alternativer til bakepapir, som bruk av mel, semulegryn, pizzaspade og forsteking av pizzabunnen. Ved å følge disse tipsene kan du lage den perfekte pizzaen med sprø bunn og godt stekt fyll, uten å bekymre deg for at den fester seg til pizzasteinen eller pizzastålet.

Så neste gang du skal lage pizza, husk å legge bort bakepapiret og prøv noen av disse anbefalte teknikkene for å oppnå det beste resultatet. God pizzabaking!