Hvordan Lage den Perfekte Irish Coffee

0

Irish Coffee er mer enn bare en varm drikk; det er en spennende blanding av rik kaffe, irsk whiskey, brunt sukker, toppet med en luftig krem.

Denne velkjente kaffedrinken ble først skapt av Joe Sheridan på flyplassen i Foynes, et lite tettsted i Irland. En gruppe passasjerer hadde måtte returnere til flyplassen grunnet værproblemer, og den empatiske kokken ønsket å servere noe godt til de slitne gjestene.

Irish Coffee Kaffeglass

Siden den gang har Irish Coffee funnet sin vei til kafeer og hjem over hele verden, annerkjent for sin enkle, men dypt tilfredsstillende smak.

Å mestre kunsten å lage den perfekte Irish Coffee krever forståelse av balansen mellom de unike komponentene. Det starter med å velge en god kvalitetskaffe som grunnlaget for din drikk, og deretter tilsette akkurat nok brunt sukker for å komplimentere den litt røykfylte undertonen av irsk whiskey.

Med de riktige ingrediensene og teknikkene, kan du nyte denne tidløse klassikeren i ditt eget hjem. Å lage Irish Coffee handler om oppmerksomhet til detaljer – fra oppvarmingen av glasset, til teknikken for å få kremen til å flyte forsiktig på toppen uten å blande seg med resten av drikken.

Perfekte Irish Coffee

Historien om Irish Coffee

Irish Coffee, eller “Irsk Kaffe” på norsk, er en kjent cocktail som kombinerer kaffe, irsk whiskey, sukker, og fløte. Dens opprinnelse kan spores tilbake til Foynes flyplass nær Limerick i Irland i 1943. Det var Joe Sheridan, en sjefsbartender på flyplassen, som først lagde denne varmende drikken.

Sheridan lagde drikken for å varme slitne passasjerer som hadde måtte returnere til flyplassen grunnet dårlig vær. For å få de returnerende passasjerene til å slappe av, serverte han den originale blandingen av varm kaffe og whiskey, toppet med fløte.

Interessen for denne varmende kaffedrinken spredte seg raskt, og den ble etter hvert introdusert i New York av en journalist ved navn Stanton Delaplane, som delte drikken med bartenderen Jack Koeppler ved Buena Vista Cafe. Sammen perfeksjonerte de Sheridan’s oppskrift og gjorde den til et ikonisk tilbud. Senere besøkte Sheridan New York og hjalp til med å popularisere drikken ytterligere.

Irish Coffee Inneholder Følgende Ingredienser:

 • Kaffe
 • Irsk whiskey
 • Brunt sukker
 • Fløte, lett vispet

Selv om drikken har reist fra kysten i Galway til Dublin og over havet, har kjernen i den klassiske Irish Coffee drinken holdt seg bemerkelsesverdig konstant. Og selv uten å forlate din egen kjøkken, kan du skape litt av denne rike historien i et glass.

Ingredienser og Utstyr

Når du skal lage den perfekte Irish Coffee, er det viktig å velge riktige ingredienser, og ha korrekt utstyr. Kvaliteten på kaffen og whiskyen, samt typen sukker og fløte du bruker, vil påvirke smaken betydelig. Et passende Irish Coffee glass og en skje med langt skaft er også essensielt for å forberede og servere drikken på riktig vis.

Kaffe

For å oppnå den beste smaken, bør du bruke en sterk og rikt brygget kaffe, som en espresso eller en kraftig filterkaffe.

Irsk whiskey

 • Velg en kvalitetsrik Irsk whiskey for å gjøre Irish Coffee autentisk. En standardmåling er typisk 40 ml per glass.

Brun sukker og krem

 • Sukker: Bruk 2 teskjeer brunt sukker per glass for en rik smak.
 • Fløte: Et lag av lett pisket krem er ideelt for å toppe drinken.

Glass og Skje

 • Kaffeglass: Et varmeresistent Irish Coffee-glass brukes tradisjonelt og bidrar til estetikken.
 • Skje: En lang skje er nødvendig for å lagvis plassere fløten over kaffen.

Slik Lager Du Irish Coffee

Irish Coffee kombinerer varm kaffe med irsk whiskey, toppet med  pisket krem. Det er en kunst å balansere de varme og kalde elementene for å oppnå den perfekte koppen.

Forberedelse

Først, varm glasset ved å skylle det med varmt vann. Dette holder drikken varm. Du trenger følgende ingredienser:

 • Varmt vann: til å varme glasset
 • Varm, nybrygget kaffe: ca. 2 dl
 • Irsk whiskey: 4 cl
 • Brun farin: 2 teskjeer
 • Fersk pisket krem: nok til å dekke toppen

Blandingen

Fyll det varme glasset med 2 teskjeer brun sukker. Tilsett deretter 4 cl irsk whiskey. Fyll på med varm kaffe, og la ca. 1 cm være igjen øverst i glasset. Rør til sukkeret er oppløst.

Serveringskunsten

Avslutningsvis, legg forsiktig et tykt lag med den piskede kremen over kaffen. Kremen skal være såpass fast at den ikke blender seg med kaffen, men ligger som et lokk på toppen.

Irish Coffee

Varianter og Serveringstips

Å mestre kunsten av den perfekte Irish Coffee handler ikke bare om den tradisjonelle oppskriften. Det er rom for å eksperimentere med forskjellige tilsetninger som kan gi kaffen det lille ekstra.

Irish Coffee med en Vri

Å tilføre en ny dimensjon til din Irish Coffee kan være så enkelt som en dash sjokolade eller en skvett Irish fløtelikør. Prøv å tilsette tykk sjokoladesaus og en håndfull revet sjokolade til kremtoppen for en rik og luksuriøs variant. Ønsker du en mer kremete konsistens, kan eksempelvis Baileys være en utmerket erstatning for sukker og whisky i den varme kaffen.

 • Guinness: Guinness kan brukes som en ingrediens i kremtoppen, noe som gir en spennende bryggeaktig ettersmak.
 • Irish fløtelikør: Erstatt sukker og whisky med en generøs dæsj Baileys for en søtere og mykere smak.

Servering i Restauranter og Til Fest

Når du serverer Irish Coffee i en restaurantinnstilling eller under festlige anledninger, er presentasjon sentral. Her gjelder det å legge til rette for en imponerende visuell og smaksmessig opplevelse.

 • Glassvalg: Et høyt, slankt kaffeglass viser de forskjellige lagene av kaffe, whisky og krem.
 • Toppings: Tilsett en ekstra festlig touch med et dryss av revet sjokolade.
 • Høytider: Til jul kan du tilføre litt kanel eller muskat på toppen av kremen.