8 Tips: Lær Barna å Spise mer Frukt og Grønnsaker!

0

Som foreldre er det et ønske å gi våre barn en god start på livet. Som en del av dette omfatter også det å få et godt utgangspunkt for et sunt og helserikt kosthold som vil vare livet igjennom.

En sentral del av dette målet er å venne barna til å spise mer frukt og grønnsaker. Mat som frukt og grønnsaker har vist seg å være meget godt for immunforsvaret og vil beskytte barna mot sykdommer gjennom livet.

Et kosthold rikt på frukt og grønnsaker vil samtidig hjelpe til med å holde vekten i sjakk, og sørge for at de tar sunnere valg når de selv blir voksne.

Barn frukt grønnsaker

Hvordan Få Barn til å Spise mer Frukt og Grønnsaker?

Mange tror at barn ikke liker frukt og grønnsaker. Dette er derimot ikke en sannhet med to streker under. Barn liker først og fremst det de er mest vant til, og det som de har erfaring med. De er samtidig også nysgjerrige på hva foreldrene spiser, og føler det er trygt å følge deres kosthold.

Ifølge foreldremagasinet ModernaFamiljer.se er et balansert kosthold en nøkkelfaktor for barnas helse og optimale utvikling. Dette betyr at man bør sørge for at barna tar gode valg i ung alder, slik at de kan ta med seg dette gjennom livet.

I denne artikkelen skal vi se på 8 tips for å få barna til å spise mer frukt og grønnsaker. Dette slik at vi kan hjelpe de i å ta de gode valgene, slik at de kan høste fordelene av dette i årene fremover.

Barn fruktfat

1 – Vær et Godt Forbilde som Forelder

Det viktigste tipset for å få barna til å spise sunnere, er å være et godt forbilde. Hva barna lærer seg er veldig sjelden hva dere forteller dem de skal gjøre, og veldig ofte hva de ser at andre i familien gjør.

Ditt mål om å få barna til å spise mer frukt og grønt er derfor med andre ord like mye en utfordring til deg! Sørg for at du gjennom dagen benytter frukt og grønnsaker som snack og som en sentral del av de ulike måltidene gjennom dagen.

Skjær opp et grønnsaksbrett eller fruktbrett og kos deg med dette når du setter deg foran fjernsynet etter middag. Her kan du kombinere ulike farger og ulike smaker for å gjøre det spennende for deg selv. La selvfølgelig barna få lov til å smake om de ønsker dette.

Barn fruktbiter frokost

2 – Skjær opp Frukt til Frokosten

En god vane er å spise litt fersk frukt til frokost. Dette gjelder både for barna og for resten av familien. Skjær opp en banan og legg bitene på en egnet tallerken. Kombiner med noen druer eller jordbær, eller kanskje eplebiter eller tropiske frukter.

Følg her med på hva som er anbefalt av frukter for barn i ulik alder, slik at dere kan finne det som faller i smak. Det er helt OK om barna ikke ønsker å spise opp, men sørg for at det er tilgjengelig. På denne måten får de det som en vane at frukt er en del av frokosten.

Her kan man også prøve seg frem med ulike grønnsaker. Dette kan være tomater og agurk, men også annet.

Fruktkurv kjøkken

3 – Sett frem en Fruktkurv

For å gjøre frukt til en sentral del av barnas og familiens hverdag vil det være lurt å sette frem en fruktkurv med spennende frukter. Dette kan være frukter i ulike farger, som gjerne frister til å forsyne seg med.

Vær her igjen et forbilde og pass på å forsyne deg regelmessig. På denne måten blir dette en sentral del av hverdagen også for den yngre generasjonen.

4 – Bland Grønnsaker Inn i Middagen

En lur måte å hjelpe både deg selv og barna til å spise mer grønnsaker er å blande de inn i middagen. Dette kan være å bruke løk som base når du steker ulike matretter, eller å blande inn gulrotterninger i kjøttdeigen.

Mange middagsretter kommer også naturlig med grønnsaker inkludert i oppskriften. Sørg derfor for å gjøre disse matrettene til en del av deres hverdagskosthold. Et eksempel her er blant annet Taco der man kan bruke paprika, mais, agurk og tomat for å få opp inntaket av grønnsaker gjennom dagen.

Grønnsaker er også et sentralt tilbehør til mange matretter. Dette kan være ovnsbakte grønnsaker i krydder og urter, pureer og grønnsaksmoser, ulike friske salsaer og tilsvarende.

5 – Finn Barnas Favoritter

Når man skal hjelpe barna til å spise mer frukt og grønnsaker, er det lurt å følge med på hva som faller i smak. Her kan man lett falle i fellen og prøve å gi barna de grønnsakene som man anser som mest næringsrike.

Følg heller med på hva barna faktisk foretrekker, og gjør dette til en sentral del av hverdagskosten. Dette gjelder både hvilke frukter og grønnsaker de liker å knaske på, men også hvilket tilbehør som faller i smak under middagen.

Ved å inkludere frukt og grønnsaker som barna allerede liker, vil de lettere også prøve seg frem med andre ting som kanskje ikke virker like spennende i starten.

6 – Inkluder Barna i Dagligvarehandelen

Barn liker å bli inkludert og kunne bidra med sine meninger. Ta derfor med barna i matbutikken og la de velge ut hvilke gulrøtter eller poteter man skal ha til middag. Prøv deg også frem med spørsmål som om de har lyst på banan eller klementin. På denne måten blir frukten og grønnsakene barnas valg.

Ved å la barna være med på å handle råvarene til middagsmaten, har de også mer eierskap til måltidet når det settes på bordet. Minn de gjerne på at de var med på å plukke ut grønnsakene, slik at de kan oppleve en stolthet rundt dette.

7 – Lag Maten Sammen med Barna

På lik linje som med dagligvarehandelen, vil det også være inkluderende og motiverende å la barna være med på matlagingen.

Her kan de følge med mens foreldrene lager mat, men også prøve seg frem med røring i gryten eller kutting av grønnsaker. På denne måten får barna mer kunnskap om hvordan man lager mat, og hvordan de ulike råvarene er en del av måltidet.

Når man lager mat kan man også skjære opp litt gulrotbiter eller tilsvarende som man kan knaske på underveis. På denne måten har man allerede fått i seg et par om dagen før middagen er klar.

8 – Finn Mat i Hagen eller Naturen

Da jeg var liten elsket jeg å være på besøk hos bestefar. Han hadde en liten jordbæråker på gressplenen, og det var også mulighet både for rabarbra, rips, solbær og stikkelsbær.

Her tok bestefar meg med ut i hagen slik at vi kunne finne ulike matvarer. Dette var både spennende og en trygg måte å bli kjent med hvor frukt og grønnsaker kommer ifra.

Ikke alle har en hage hvor man kan dyrke jordbær, men de fleste har naturen tilgjengelig. Her kan man lete etter blåbær eller bringebær, eller tilsvarende. På denne måten får man også en turopplevelse, noe som også er godt for kropp og sinn.

Hvor Mye Frukt og Grønt er Anbefalt for Barn?

På lik linje som for voksne er det anbefalt at barn spiser fem porsjoner med frukt og grønt hver dag. For en voksen person tilsvarer en porsjon med frukt eller grønt ca. en håndfull, noe som kanskje betyr et eple eller en gulrot.

På samme måte vil en porsjon for et mindre barn også tilsvare størrelsen på barnets håndfull. Dette vil dermed være noe mindre enn det som anbefales for en voksen. Samtidig vil porsjonene bli større etter hvert som barnet vokser.

5 om dagen er dog kun en minste anbefaling, og det er alltid positivt om man velger å spise mer enn dette.