Hvorfor er Belgisk Sjokolade så Spesiell?

0

I Norge er vi stolte over våre folkekjære sjokolader. I denne sammenhengen har Freia sin Melkesjokolade en solid posisjon, og vi drar sjelden ut på skitur uten en Kvikk Lunsj i ryggsekken.

Samtidig kan vi nok alle være enige om at belgisk sjokolade har en solid rolle i vår forståelse av hva som utgjør en god og kvalitetsrik sjokolade. Den belgiske sjokoladen har blitt et kvalitetsstempel, og gir forventninger til et premium produkt.

Vi har vært i dialog med Anton Gustafsson som har god kunnskap rundt belgisk sjokolade. Han er en av deleierne bak tjenesten Finsmakarna.se som lar skolebarn og idrettslag selge produkter for å samle inn penger til skoleturer og arrangementer. Som en del av dette tilbyr de også ulike produkter innen belgisk sjokolade.

Fylt Pralin Sjokolade

En av de tingene som har vært med på å gjøre historien om belgisk sjokolade så spennende, er innførelsen av pralin-sjokoladen i 1912. Her ble det benyttet sjokoladeformer som gjorde at man kunne få solide konfektbiter med hardt skall og mykt fyll i kjernen.

Denne teknikken var på den tiden med på å gjøre belgisk sjokolade til noe helt unikt. Selv om dette i dag er en teknikk som benyttes av sjokoladeprodusenter over hele verden, fikk belgierne her et solid forsprang.

Krav til Belgisk Sjokolade

Hvem som helst kan ikke bare kalle sin sjokolade for Belgisk. Uttrykket Belgisk Sjokolade har vært beskyttet av lov siden tilbake til 1894, og det er flere krav som må imøtekommes før du kan sette dette emblemet på sjokoladen din.

For det første må sjokoladen være laget innenfor Belgias grenser. Til tross for at kakaoen, og flere av de andre ingrediensene, ofte kan komme fra utlandet, kan det ikke kalles for belgisk sjokolade, om sjokoladen ikke er laget i Belgia.

Det stilles også krav til ingrediensene. Et av kravene er at sjokoladen må være laget av rent kakao-fett, der man begrenser bruk av alternative planteoljer i prosessen.

Stor Industri i Belgia

Belgisk sjokolade er en stor industri i Belgia. Dette gjelder både for eksport av sjokoladen, men også lokalt salg og sjokolade-turisme innad i landet.

I følge Finsmakarna.se finnes det i dag over 2000 sjokoladeprodusenter i Belgia. Dette varierer fra lokale familiedrevne sjokoladebutikker, til større internasjonale merkevarer. Til sammen produserer disse anslagsvis 172.000 tonn med sjokolade hvert år, der mye også blir eksportert.

Selv om det er regler for hva som kan kalles belgisk sjokolade, er det ingen oppskrifter som må følges. Oppskriftene og teknikkene er istedet bygget rundt lokale tradisjoner og smaker.

Dette gjør at du vil finne mye variasjon i de ulike belgiske sjokoladene. Sjokoladene vil variere fra lys melkesjokolade og hvit sjokolade til mørk mokka. Sjokoladene kommer også med et bredt utvalg av fyll og utforminger.