Når en skal velge riktig vinglass er det naturlig å først ta utgangspunkt i vinens farge. Rødvinsglass og hvitvinsglass er designet nettopp for å få frem kvalitetene av de ulike vintypene. Men hva er egentlig forskjellen på rødvinsglass og hvitvinsglass?
Den største forskjellen på vinglass til rødvin og hvitvin er størrelsen på glasskolben. Der rødvinsglass gjerne både er bredere og dypere, kommer hvitvinsglass ofte i mindre størrelser.
Stem frem din favoritt innen rødvinsglass!
Hvorfor er Rødvinsglass Større enn Hvitvinsglass?
Det er hovedsakelig to hovedårsaker for at rødvinsglass er større og bredere en hvitvinsglass. Disse egenskapene er med på å gjøre vinopplevelsen bedre, og fremheve de ulike vintypenes smak og aroma.
- Den viktigste årsaken til at rødvinsglassene er bredere, er rødvinens behov for oksidering eller lufting. På lik linje med rødvinskaraffelen, er formålet med det brede rødvinsglasset å sørge for mest mulig kontakt mellom vinen og oksygenet rundt. På denne måten frigjøres aromaene, slik at de gode smakene fremheves
- Ved siden av oksidering, står serveringstemperatur sentralt ved valg av vinglass. Da hvitvin gjerne skal nytes på en lavere temperatur, er disse glassene også mindre. Ved å ha mindre vin i glasset rekker hvitvinen i mindre grad å bli varm før du drikker den.
Store Rødvinsglass for Bedre Oksidering
Når man skal servere rødvin er det ønskelig å benytte vinglass som gir vinen en bred overflate. Dette for å få mest mulig kontakt med luften rundt vinen. Dette er også grunnen til at det er anbefalt å fylle rødvinsglasset til vinglassets bredeste punkt.
Noen rødvinstyper har samtidig mer behov for oksidering enn andre. Dette gjenspeiles gjerne i de ulike størrelsene på de spesialiserte vinglassene fra merkevarer som Riedel og Spiegelau.
Her kan det være lurt å undersøke hvilke typer rødviner eller vindruer dere oftest ender opp med å velge, eller eventuelt gå for et mer nøytralt glass som kan fungere på et bredere utvalg av rødviner.
Les også: Hvor mye rødvin i glasset?
Mindre Hvitvinsglass for rett Temperatur
Der rødvinsglass gjerne har behov for en stor å bred overflate i kontakt med luft, er ikke dette behovet like stort for hvitvin. Dette gjenspeiles også ofte i størrelsen på vinkarafler, der rødvinskaraffelen har en bred flate, mens hvitvinskaraffelen gjerne er smalere og ligner mer på en vinflaske.
Hvitvinsglassene er også mindre for å bevare hvitvinens lave serveringstemperatur. Mens rødvins gjerne serveres mellom 12 og 18 grader, serveres tørre og lette hvitviner helst mellom 7 og 10 grader.
Ved å servere hvitvin i mindre glass, begrenser man muligheten for at temperaturen i rommet rekker å varme opp vinen. Dette da et mindre vinglass vil bli drukket opp raskere, før man eventuelt kan fylle på med ny kald hvitvin.
En annen grunn til at hvitvinsglasset er mindre enn rødvinsglasset, er at aromaen fra vinen er mer konsentrert. Ved å ha et lavere og mer konsentrert glass oppnår man en mindre avstand mellom nese og vin, slik at aromaene lettere kan holde seg samlet.
Les også: Hva regnes som en enhet med rødvin?
Ulik Lengde på Vinglassenes Stett
Rødvinsglass og hvitvinsglass kommer også gjerne med ulik lengde på glassenes stett. Selv om stettet også har en rolle i å presentere glasset og vinen på en visuell måte vil et stett også sørge for at fingrene har mindre kontakt med selve glasskolben der vinen ligger.
På denne måten unngår man at temperatur fra fingrene varmer opp vinen i vinglasset unødvendig. Dette er spesielt viktig for hvitvin da denne gjerne skal nytes kaldere.
For mange hvitvinsglass vil man derfor, nettopp av denne årsak, oppleve at deres stett er lengere en stettet på tilsvarende rødvinsglass. På denne måten oppnår man en større avstand mellom selve glasset og hendene.
Et godt tips her er samtidig at man husker å sette fra seg hvitvinsglasset når du ikke drikker av det. På denne måten begrenser du at fingrene varmer opp glasset. Videre er det også lurt å servere i små porsjoner, slik at vinen ikke rekker å bli varm.