Vask av Vinglass i Oppvaskmaskin

0

Et spørsmål som ofte dukker opp rundt rengjøring av vinglass, er om glassene kan vaskes i oppvaskmaskinen. Det generelle svaret her er at det anbefales at vinglass vaskes for hånd med en mild og parfymefri såpe.

Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at moderne oppvaskmaskiner gjerne har ulike programmer. Disse kommer gjerne med glassprogrammer som er mer forsiktig med vinglassene. Så er det da trygt å vaske rødvinsglassene i oppvaskmaskinen?

Vinglass oppvaskmaskin

Les Anbefalingene fra Produsenten

Det første man bør se på her, er produsentens egen anbefaling. Dette står gjerne på emballasjen når du kjøper vinglassene, eventuelt i medfølgende instruksjoner. For de fleste merkevarer er det også mulig å finne disse rådene online på merkevarens nettsider.

Ser man eksempelvis på Riedel, og deres Vinum vinglass, blir man opplyst om at disse kan vaskes i oppvaskmaskin, men at det ikke er anbefalt for seriens større vinkarafler.

Samtidig kommer Riedel med en del restriksjoner rundt vasking av deres vinglass i oppvaskmaskin. Blant disse finner vi at man må passe på at vinglassene ikke kommer i kontakt med kniver eller andre gjenstander under vask. De påpeker også at vinglassene bør stå med såpass avstand at de ikke kommer borti hverandre under prosessen.

Videre anbefaler de å benytte moderne vaskemiddel, og at man vasker på lave temperaturer. Dette er gode råd som gjelder for de fleste vinglass.

Les også: Beste vinglass til Pinot Noir Rødvin

Generelle Råd Rundt Maskinoppvask av Vinglass

Selv om enkelte serier med vinglass skriver at det er mulig å vaske vinglassene i oppvaskmaskin, bør den generelle regelen være å vaske dem for hånd. Håndvask er mer skånsomt mot vinglassene, samtidig som du har mer kontroll over prosessen.

Vasking av vinglass i oppvaskkummen går også raskt, spesielt når man kun har benyttet en liten håndfull med glass til middagen eller til gullrekka på fredagskvelden. Vask gjerne ett glass av gangen, slik at de ikke skumper unødvendig med hverandre. Ved større middager kan det gjerne være mer praktisk å benytte oppvaskmaskinen, men forsøk å unngå dette om du ønsker bevare glassene lengst mulig.

Når det kommer til generelle råd rundt vask av vinglass i oppvaskmaskin, er det viktig at man benytter et vaskeprogram med lav temperatur. De fleste moderne oppvaskmaskiner har egne glassprogrammer som er tilpasset nettopp dette.

Videre bør vinglassene plasseres i øverste hylle på oppvaskmaskinen. Glassene i øverste hylle behandles mildere og gir dermed mindre skade på glassene. Sørg samtidig for å holde avstand mellom vinglassene, slik at det ikke oppstår klirring og riper.

Når vaskesyklusen er ferdig, sørg for å åpne oppvaskmaskinen så raskt som mulig. Dette så dampen kommer ut, og glassene får tid til å tørke. Om vinglassene har stått skrått under oppvasken, kan de nå rettes opp slik at alt vannet renner av.

Les også: Hva er normal størrelse på rødvinglass?

Oppvaskbørste vinglass

Vask av Vinglass for Hånd

For vinglass som vaskes for hånd, er det også en del retningslinjer som bør følges. Dette for å ta bedre vare på glassene, og behandle de godt.

På lik linje som ved oppvaskmaskinen, er det ønskelig å unngå høy temperatur under håndvasken. Det generelle rådet her er å holde temperaturen på oppvaskvannet under 40 grader.

Vinglass er samtidig skånsomme mot store temperaturforskjeller, og kan sprekke dersom de går fra varme til kulde på kort tid. Sørg derfor for at vinglassene også skyldes i en lunka temperatur, likt temperaturen på oppvaskvannet.

Benytt også en mild og uparfymert såpe under oppvasken, og sørg for å skylle av glassene, slik at alt oppvaskmiddelet forsvinner.

Når man vasker vinglass eller andre drikkeglass, er det viktig å benytte en ren oppvaskbørste. Ofte kan oppvaskbørster være fulle av fett fra vasking av stekepannen eller tilsvarende. Her kan det være greit å ha en egen oppvaskbørste for vasking av mer skitne og fettete overflater, og bruke en renere børste på glassene.

Etter oppvasken settes vinglassene til tørking. Her kan man benytte et egnet oppvaskstativ eller tilsvarende underlag, eller plassere de på et rent kjøkkenhåndkle. Plasser vinglassene opp ned, med skålen eller klokken vendt ned mot underlaget.