Hvordan Skal man Holde et Vinglass?

0

Når det kommer til hvordan et vinglass skal holdes, er det viktig å ikke være for streng mot seg selv. Vin serveres ofte i godt lag, og da er målet først og fremst å slappe av og å ha det hyggelig.

Samtidig er det visse retningslinjer som er med på å gjøre vinopplevelsen litt bedre. Hvordan man holder vinglasset har hovedsakelig to formål: For det første er det ønskelig å bevare serveringstemperaturen lengst mulig.

Videre skal måten du holder vinglasset på også gjøre det lettere å rotere glasset og lufte vinen. Dette er med på å fremheve smakene og aromaene i vinen, og er derfor en naturlig del av vinsmakingen.

Se vår oversikt over rødvinsglass!

Hvordan holde vinglass

Hold Vinglasset i Glassets Stilk

Den generelle anbefalingen er å holde vinglasset i glassets stilk. Dette er den tynne delen av glasset mellom vinglassets skål eller bolle, og vinglassets stett eller fot.

Formålet med å holde vinglasset i stilken er at man skal unngå at varme fra hendene påvirker temperaturen i glasset. Dersom du holder vinglasset rundt skålen, vil temperaturen fra fingrene varme vinen unødvendig, og dermed redusere smaksopplevelsen.

Dette er først og fremst viktig for vin som skal serveres kjøligere. Eksempler på dette er hvitvin og ulike former for musserende vin. Her er det ønskelig å bevare den kjølige serveringstemperaturen lengst mulig, slik at ikke smaken forringes.

Sørg for at Vinglasset Føles Stødig

Da formålet med å holde vinglasset i glassets stilk, er å bevare den lave temperaturen, er en naturlig konsekvens av dette at man bør holde lengst nede på stilken. Dette for å skape størst avstand mellom hånden og innholdet i glasset.

Her må du samtidig kjenne på hvordan du selv best finner balanse i glasset. Noen synes i mange tilfeller at det føles mer behagelig å holde glasset nærmere skålen. Da dette varmer vinen unødvendig, kan det være lurt å sette fra seg vinglasset i perioder hvor du ikke bruker det.

Selv om det gjerne er ønskelig å servere vin på en noe lavere temperatur, kan mange også oppleve at vinen er for kald. Dette gjelder spesielt for rødvin, der en for kald temperatur kan bidra til å skjule deler av smaksbildet. Her vil det være mulig å varme innholdet, ved nettopp å holde vinglasset i skålen.

Les også: Hva er forskjellen på rødvinsglass og hvitvinsglass?

Behagelig å Rotere Vinen

Et annet formål med å holde vinen på en korrekt måte, er å lettere kunne rotere glasset. Dette er en naturlig del av vinsmakingen, da det er med på å oksidere vinen. På denne måten frigjøres smaker og aromaer.

For å unngå søl under roteringen, vil det være lurt å forsyne seg forsiktig. Om det er mindre rødvin i vinglasset, reduserer du samtidig sannsynligheten for at rotasjonen på glasset sender vinen over kanten.

Ved å holde vinglasset lavt på stilken, vil du kunne rotere glasset med minimal bevegelse i hånden. De mest avanserte velger her å kun holde i glassets fot når de roterer glasset, men det er ikke nødvendig å gjøre det så komplekst. Prøv deg frem og kjenn etter hvor du selv føler er mest behagelig å holde glasset.