Skal Vinglasset på Høyre eller Venstre Side?

0

Når det kommer til dekking av festbord, er det mange som raskt blir usikre. Hvilken side skal vinglasset plasseres på, og var det kniven eller gaffelen som skulle ligge til høyre.

Det finnes en rekke regler rundt hvordan ulikt dekketøy skal plasseres under borddekkingen. Dette er regler som skal gjøre det lettere å dekke bordet, samtidig som det gir en mer praktisk tilgjengelighet til alt fra bestikk til vannglass og rødvinsglass.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på korrekt dekking av vinglass og andre drikkeglass. Dette for å gjøre det lettere å dekke bordet riktig.

Borddekking vinglass

Hvor Skal Vinglasset Plasseres under Borddekking?

Når det kommer til korrekt plassering av glass under borddekking, skal disse plasseres ovenfor tallerkenens høyre side. Dette er samme side som knivene plasseres på. Glassene plasseres så innover, men ikke lenger enn tallerkenens midtre linje.

En huskeregel her er at de fleste drikker med høyrehånden, og at dette derfor er et naturlig sted å plassere vinglasset. Husker du samtidig at knivene i bestikket plasseres på samme side som glassene, har du allerede mye av borddekkingen unnagjort!

På lik linje som bestikket, skal det drikkeglasset som benyttes først plasseres lengst til høyre. Dette betyr at vannglasset alltid kommer lengst til høyre, mens vinglasset så plasseres som nummer to fra høyre. Dersom du ønsker å servere ulike drikker til de ulike rettene, følger glassene denne rekkefølgen fra høyre til venstre.

Se også: Beste vinglass til Cabernet Sauvignon

Dekke bord hvitvinsglass rødvinsglass

Hvitvinsglasset til Høyre for Rødvinsglasset

Dersom du skal servere en hvitvin i kombinasjon med fisk som forrett og rødvin til biff som hovedrett, plasseres hvitvinsglasset før rødvinsglasset. Sist i rekken, altså lengst til venstre, kommer dessertglasset. Dette da desserten nytes som en avslutning på måltidet.

Alternativt kan man også vente med å hente frem dessertglasset til middagen er over, og desserten skal serveres. Dessert kan alternativt også nytes med Cognac og kaffe. Kaffekoppen dekkes da lengst til høyre, før Cognacglasset eller dessertvinglasset.

Dersom du kun ønsker å servere én rett, og du ikke vet om gjesten ønsker hvitvin eller rødvin, er den generelle regelen at hvitvinsglasset plasseres før rødvinsglasset. Med andre ord skal hvitvinsglasset til høyre for rødvinsglasset.

Les også: Hva er forskjellen på rødvinsglass og hvitvinsglass?