Hvor mye er en Enhet med Rødvin

0

Når man snakker om alkoholholdige drikker, er konseptet enheter et begrep som ofte blir brukt. Dette kan være i forbindelse med hvor mye som regnes som lett, moderat, og høyt alkoholkonsum, men også hvor mye av en drikk det er naturlig å servere i et glass.

I Norge regnes en enhet i form av 15 ml ren alkohol. For en rødvin med 12 % alkohol, tilsvarer en enhet dermed 12,5 cl. Dette er også i tråd med Vinmonopolets anbefalinger om 10-12 cl vin per servering.

Her bør man samtidig være oppmerksom på at et rødvinsglass raskt kan inneholde mer enn én enhet. Dersom man eksempelvis fyller glasset med 17-20 cl vin, vil dette tilsvare flere enheter. For rødviner med lavere alkoholprosent vil en enhet tilsvare noe mer.

Les også: Hvor mye rødvin i et vinglass?

Rødvin enhet alkohol

Hvor Mange Enheter i en Flaske Rødvin?

Dersom man tar utgangspunkt i en rødvin med alkoholprosent på 12, vil en vinflaske på 75 cl tilsvare 6 enheter med rødvin. En vinkartong med volum på 300 cl (3 liter), med alkoholprosent på 12, tilsvarer 25 enheter.

Her kan det også være greit å gjøre oppmerksom på hvor mye en alkoholenhet er for andre alkoholholdige drikker. For en standard butikk-øl med alkoholprosent på 4,5, tilsvarer én enhet en liten ølboks på 35 cl. For sprit med alkoholprosent på 40, vil en enhet tilsvare 4 cl.

Les også: Hvordan skal man holde et vinglass?

Enhet rødvinsglass

Ulike Enhetsdefinisjoner i Ulike Land

Her er det viktig å være oppmerksom på at det finnes ulike definisjoner for alkoholenheter i ulike land. Mens vi i Norge definerer én enhet som 15 ml ren alkohol, definerer man i Storbritannia en enhet som 10 cl.

I Japan er definisjonen på en alkoholenhet på 25 ml, og i Ungarn på 21,5 ml. I USA er en alkoholenhet 17,7 ml.