Hvor mye Rødvin i Vinglasset?

0

Rødvinsglass er gjerne store og runde i formen, og om man skulle fylt vinglasset på samme måte som et ølglass eller vannglass, ville man fort få plass til over halve flasken. Dette er, som de fleste vet, ikke slik et rødvinsglass skal benyttes. Men hvor mye rødvin skal man skjenke i vinglasset?

For å forstå hvor mye vin man bør ha i et rødvinsglass, er det viktig å forstå formålet med glassets design og utforming. Et rødvinsglass er designet stort og bredt for å hjelpe til med å oksidere vinen.

Se et bredt utvalg av rødvinsglass i vår oversikt!

Et annet ord for oksidering er lufting, og omfatter prosessen med å la rødvinen være i kontakt med luft. Det er denne oksideringsprosessen som henter frem de gode smakene og aromaene i rødvinen. Den samme prosessen står også sentralt i rødvinskaraffelens utforming.

En annen sentral del av oksideringen, og rødvinsglassets store og runde form, er at det skal være lett å rotere glasset. Når man svinger glasset rundt skaper det omveltninger i vinen, slik at mer luft slipper til. Har man i for mye rødvin, blir det raskt vanskeligere å rotere glasset.

Hvor Mye er en Enhet med Rødvin?

Vi har nå etablert det faktum at rødvinsglasset er designet stort og bredt for at det skal være en stor kontaktflate med luft og oksygen, samtidig som det skal være lett å rotere innholdet. Men hvor mye rødvin skal man fylle med?

Her kan det være lurt å ha utgangspunktet i hva som regnes som en enhet med rødvin. I Norge definerer vi én enhet som 15 ml med ren alkohol. For en rødvin med 12 % alkohol, tilsvarer en enhet derfor 12,5 cl (1,25 dl).

For en vinflaske på 75 cl tilsvarer dette 6 enheter. For rødviner med svakere alkoholprosent, vil en enhet være noe større. Enhetsmålet med 12,5 cl passer også godt med Vinmonopolets retningslinjer for servering av vin, der de anbefaler 10-12 cl per glass.

Fyll til Rødvinsglassets Bredeste Punkt

Et godt tips for å få optimal mengde vin for ditt vinglass er å helle til glassets bredeste punkt. Denne huskeregelen gjelder selvfølgelig kun for vinglass som er runde i formen, og som faktisk har et bredt punkt på nedre halvdel av glasset.

Denne hellelinjen er også fremhevet i mange rødvinsglass sitt design, nettopp for å gjøre det klart hvor mye vin man bør ha i glasset. Hellelinjen er her gjerne plassert slik at vinen skal få en bred kontakt med luft, samtidig som det skal være lett å rotere glasset.

Det brede punktet, og mengden med rødvin, bør med andre ord være plassert såpass lavt at det er trygt å rotere glasset i hånden. For rødvinsglass uten klar hellekant bør glasset fylles rundt 25-30 %. Dette avhenger selvfølgelig av glassets størrelse, design og funksjonalitet. Større vinglass er designet for rødvin som gjerne behøver mer lufting og rotering, og bør derfor fylles lavere.