Hvordan Skille mellom Saltbøsse og Pepperbøsse?

0

Det å skille mellom salt og pepperbøsser når du skal krydre maten kan ofte være vanskelig. Å vite forskjellen på bøssene er desto viktigere når du skal fylle de for første gang, slik at det ikke oppstår unødvendige misforståelser i fremtiden.

Den første ledetråden til hvilken bøsse som inneholder salt, og hvilken bøsse som inneholder pepper er antallet hull på oversiden. I Norge er regelen at bøssen med flest hull skal være salt, mens bøssen med færrest hull skal være pepper.

På Wikipedia kan vi lese at en god saltbøsse skal ha 5-8 hull, mens en pepperbøsse klarer seg med 1-3 hull. Ser man samtidig på vår oversikt over salt og pepperbøsser, ser man at disse ofte kun har henholdsvis 2-4 og 1 hull.

Her må man huske at det fortsatt er regelen om flest hull til salt og færrest til pepper som gjelder. Årsaken til dette er at pepper tidligere har vært en dyr importvare, og at man dermed skulle spare på denne ved å gjøre det lettere å bruke mindre.

Andre Hullregler i Andre Land

Regelen for flest hull til salt og færrest til pepper gjelder i Norge, og i store deler av Europa. I andre land igjen regner man omvendt. I USA er det gjerne saltbøssen som har færrest hull, mens pepperbøssen har flest.

Dette skyldes at salt er usunt, og noe man begrense, og at man derfor benytter færre hull for å få i seg mindre av dette. Da reglene er ulike i ulike kulturer, er det også mye uenighet rundt dette. Det er også mange nordmenn som mener at salt skal i den bøssen med færrest hull.

Les også: Bruk salt- og pepperbøssen som interiør!

Ulike Farger på Bøssen

Som et ekstra hjelpemiddel kommer mange av salt- og pepperbøssene i ulike farger. Her gjerne i hvit og svart, for salt og pepper, mens andre igjen er i ulike mørke og lyse fargetoner.

Krydderbøssene i eik tre fra Kay Bojesen kommer eksempelvis i mørk og lys eik, slik at det skal være lett å skille. Begge bøssene har her bare ett hull, slik at man er avhengig av fargene for å kunne skille.

Her bør man også nevne gjennomsiktige salt og pepperbøsser i glass eller plast. Disse gjør at man lett kan se hvilket krydder som er inne i bøssen før man krydrer. Dersom det er du som fyller bøssene bør du allikevel telle hull, slik at det blir riktig!

En annen teknikk som benyttes for å gjøre det lettere å skille mellom salt og pepperbøsser er å skrive bokstavene med hull. Her vil du finne S eller P på toppen av bøssene, slik at det er lettere å skille. Andre igjen skiver salt og pepper på siden av beholderen. Dette er ord som betyr det samme på mange språk, noe som gjør det lett for designerne.

Les også: Pepperkvern VS Pepperbøsse!

Hva Gjør du om du er Usikker?

Om du er usikker på hvorvidt det er salt og pepper på bøssen, og ikke husker reglene for antallet hull, kan det være lurt å ta en rask prøve. Strø her litt krydder fra den bøssen du tror er korrekt på siden av tallerkenen, slik at du kan se hvilken farge krydderet har.

Her kan det være fristene å forsøke å lukte seg frem. Dette frarådes. For det første er det litt uhygienisk, men man kan også risikere at både saltet og pepperet fører til uønskede reflekser når man puster det opp gjennom nesen.