Pepperkvern VS Pepperbøsse!

0

Salt og pepper er vel to av de mest brukte krydderne på det norske middagsbordet. Mange ønsker derfor å ha salt og pepper stående fremme, slik at de selv og gjester raskt kan justere smaken på måltidet etter ønske og behov.

Her kommer gjerne spørsmålet opp: Skal man gå for et sett med krydderkverner, eller skal man gå for salt- og pepperbøsser. Begge alternativene har sine fordeler og ulemper, og vi skal i denne artikkelen gå igjennom noen av disse.

Hovedskillet Mellom Pepperkvern og Pepperbøsse

Den største forskjellen mellom pepperkverner og pepperbøsser går på pepperets aroma og smak. Når pepperkornet knuses under kverningen frigjøres mye av smakene og aromaene i bæret. Disse vil raskt bli redusert etter hvert som oljene tørker ut og oksideres.

Hovedgrunnen til at mange ønsker pepperkvern, istedenfor bøsse, er nettopp å oppnå denne effekten. Den samme effekten vil ikke oppnås ved bruk av saltkvern, da dette er et mineral og ikke en plante.

Når det er sagt, er det også mye peppersmak i ferdig malt pepper. Vi kjøper jo gjerne ferdigmat, fra middagsmat til potetgull, som har vært krydret for lenge siden.

Salt og pepperbøsse

Pepperbøsser: Rimelig i Pris og Plassbesparende

En fordel salt- og pepperbøssen har, der krydderkvernene ikke kommer like godt ut, er prisen. For de fleste alternativer vil et sett med salt- og pepperbøsser være betrakteligere rimeligere i pris en tilsvarende utgave med kvern.

Dette skyldes at kvernmekanismen er en avansert konstruksjon som krever mye mekanismer, mens bøssene kun trenger å utstyres med små hull. Dersom man ikke er så opptatt av ferskheten til pepperet, kan et sett med krydderbøsser derfor være et smart valg.

Til tross for dette vil man fortsatt kunne finne salt- og pepperbøsser som koster litt. Dette skyldes dog merkevaren, kvaliteten og designet. Tilsvarende design i kvernutgave vil ofte være dyrere.

En annen fordel med salt- og pepperbøsser er at de er mindre i størrelse. Dette er praktisk både ved små middagsbord, men også der man ikke ønsker at krydderet skal ta så alt for stor plass. Her kan diskret plassere et sett med salt og pepperbøsser på bordet, uten at det blir et blikkfang.

Les også: Dekorer med salt og pepperbøssen!

Selve Krydderprosessen

Det er ikke til å legge under en stol at mange synes at det å krydre maten er en del av måltidsopplevelsen. På samme måten som vi liker å sette sammen vår egen Taco på fredagskvelden, så liker vi å legge siste hånden på verket når det kommer til salt og pepper på maten.

Selv om man her kommer langt med et sett med salt og pepperbøsser, er det noe eget og magisk ved å vri på krydderkvernene og høre pepperet knuse. Her har man på mange salt- og pepperkverner også mulighet til å justere størrelsen på krydderet, noe som gir et ekstra nivå av kvalitet og selvrealisering.

Det å kverne krydder over maten er også en del av matlagingen. Her kommer også pepperkvernen sterkt ut. Når du ser kokker på fjernsynet, så er det gjerne med en pepperbøsse over kjelene, eventuelt at de strør flaksalt med fingertuppene.