Kamado Grill – Test – Den Japanske Kullgrillen

0

Kamado grillen er en tradisjonell kullgrill inspirert av japansk matkultur. Kamadoen er gjerne laget i keramikk og tilbyr mulighet for både grilling, steking, røyking og baking.

Kamado Sumo

Kamado-grillene er kanskje mest kjent for sin ikoniske eggrunde form. Grillen kan oppnå en høy temperatur, men vil også kunne holde lavere temperatur over lengre tid. Dette gjør den ideell for slow-grilling og røyking.

Med en kamado får du med andre ord et allsidig verktøy som gir deg mange muligheter innen utendørs matlaging. De keramiske grillene er samtidig meget temperaturtollerante, slik at du kan benytte de gjennom hele året!

Hvilke Kamadogriller har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett på kamadogriller fra tre ulike leverandører. Du vil finne alternativer fra merkevarene Big Green Egg, Kamado Sumo og Weber.

Kamado Grill

Disse tilbyr alle spennende alternativer innenfor denne sjangeren. Vær her oppmerksom på de ulike størrelsene og tilbehøret for de ulike grillene, slik at du kan finne et alternativ som matcher dine ambisjoner.

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke kamado griller andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!


Big Green Egg Kamado Grill

Big Green Egg kamado grill pizza

Big Green Egg er kanskje den mest kjente kamado grillen. Deres historie går tilbake til 1974 da de åpnet dørene i Atlanta. Selskapet begynte først med å importere kamado griller fra Japan, før de senere valgte å utvikle egne modeller med moderne teknologi og materialer.

Dagens Big Green Egg er laget av keramikk som er spesialutviklet av NASA, og har gjort de over 3000 år gamle steinovnene til moderne utendørsgriller. Kamado grillene fra Big Green Egg tåler også lave temperaturer og kan benyttes utendørs om vinteren.

Bestill Big Green Egg hos Bakeren og Kokken!

Big Green Egg har en god temperaturkontroll og kan holde temperaturen på alt fra 70 til 350 grader, selv når det er minusgrader ute. Perfekt for våre kalde norske vintre.

Hvordan kan man Grille med Big Green Egg?

Big Green Egg er et allsidig verktøy med mange bruksområder. Den Japan-inspirerte kullgrillen kan benyttes til grilling, som stekeovn, til røyking, og kan også brukes til brødbaking eller som pizzaovn.

Big Green Egg gjør det også mulig med grilling på lavere temperaturer over lengre tid. Ifølge Anton fra Kamadogrill.se er denne Low & Slow teknikken perfekt for matretter som røkt pulled pork eller spareribs.

Hvilken Størrelse Bør Jeg Velge?

Når du skal velge størrelsen på din Big Green Egg bør du tenke på hvor mange du skal grille til, og hvilket budsjett du har. Der den minste grillen på 25 cm oppgis å være egnet for 2-4 personer, er den store på 46 cm egnet for 8-10 personer eller mer. Det finnes også større alternativ.

Se en Oversikt over de Ulike Størrelsene!

Totalt finnes det hele syv ulike størrelser for Big Green Egg grillen. De to største grillene oppgis å være egnet for utendørs arrangementer og catering.

 • Mini: 25 cm (2-4 personer)
 • Minimax: 33 cm (4-6 personer)
 • Liten: 33 cm (4-6 personer)
 • Medium: 40 cm (6-8 personer)
 • Stor: 46 cm (8-10 personer)
 • XLarge: 61 cm (10 personer eller flere)
 • XXLarge: 74 cm (10 personer eller flere)

Hvilket Tilbehør Finnes til Big Green Egg Kamado Grill?

Big Green Egg kommer med en rekke tilbehør til grillingen. Det meste av dette er generelt grillutstyr med grønn branding fra selskapet. Som tilbehør til grillen finner du også stativer og grillbord i ulike størrelser.

Disse er tilpasset de ulike modellene, så vær oppmerksom på dette når du bestiller. Videre finner du ulike grillrister og grillplater i støpejern (halve og hele). Også disse kommer i ulike størrelser til de ulike grillene i serien.

Bestill Big Green Egg Kamado Grill hos Bakeren og Kokken!

Sammendrag:

 • Grunnlagt i 1974; Big Green Egg er en premium kamado grill med moderne keramikk utviklet av NASA.
 • Egnet for bruk ute gjennom hele året med temperaturkontroll fra 70 til 350°C.
 • Allsidig; egnet for grilling, steking, røyking, og baking.
 • Tilgjengelig i syv størrelser; fra 25 cm for 2-4 personer til 74 cm for store grupper.
 • Bredt utvalg av tilbehør; inkludert spesialiserte stativer, grillbord og støpejernsplater.

Kamado Sumo

Kamado Sumo

Kamado Sumo er et svensk alternativ innen kamadogriller. Den svenske grillen kombinerer skandinavisk innovasjon med asiatisk tradisjon. Dette har gitt en multifunksjonell kullgrill der du kan røyke, grille, steke eller bake en rekke ulike matretter.

Kamado Sumo finnes i flere størrelser og fargevalg. Her finner du alternativer både i grønt og sort. Grillene er selvfølgelig keramiske, og kommer med detaljer i rustfritt stål.

Bestill Kamado Sumo hos Bakeren og Kokken!

Med sitt opphav i kalde Sverige er det lett å ta de på ordet når de sier at grillen kan benyttes hele året. Den tykke isolerende keramiske grillen lar deg grille utendørs 365 dager i året. Bruken av keramikk gir grillen en optimal isolering og effektivitet.

Svensk Merkevare Innen Kamado Griller

Kamado Sumo ble lansert i 2017 og holder til i Stockholm. Selskapet selger griller i Sverige, og har de siste årene også etablert seg i Norge, Danmark, Tyskland og Spania. Produksjonen av grillene foregår i Asia.

Som en svensk merkevare har Kamado Sumo også flere kjente mesterkokker og grillmestre med på laget. Dette omfatter blant annet Johan Jureskog som i 8 år var med i det svenske kokkelandslaget og vant Matlagings-OL i 2004.

Kamado Sumo Grønn

Hvilke Størrelser Tilbyr Kamado Sumo?

Kamado Sumo er tilgjengelig i et bredt utvalg av størrelser. Dette gjør at du kan velge et alternativ som passer ditt behov. Når du velger størrelse bør du tenke på hvor mange du pleier å grille til, men også ta hensyn til budsjettet.

Se Oversikt over Farger og Størrelser hos Bakeren og Kokken!

Velg mellom følgende størrelser:

 • Mini: 31 cm (4-6 personer)
 • Junior: 33,5 cm (4-6 personer)
 • Midi: 47 cm (8-10 personer)
 • Maxi: 56 cm (10 personer eller flere)

Hvilket Tilbehør finnes til Kamado Sumo?

Det finnes en rekke tilbehør til Kamado Sumo. Her kan du velge mellom grillrister og stekeplater i støpejern, burgerkuppel perfekt for smelting av ost, roterende rotisserie, grillpanne og stekepanne samt mye annet.

Når du bestiller tilbehør til din kamadogrill bør du være oppmerksom på størrelsen, slik at det er kompatibelt med grillen din.

Bestill Kamado Sumo hos Bakeren&Kokken.no!

Sammendrag:

 • Kamado Sumo er et svensk merke av kamado griller, og kombinerer skandinavisk design med asiatisk grillingstradisjon.
 • Finnes i flere størrelser og farger som svart og grønn, optimal for året rundt bruk.
 • Lansert i 2017 med base i Stockholm; har vokst internasjonalt og støttes av kjente svenske kokker.
 • Tilbyr størrelser fra 31 cm for 4-6 personer til 56 cm for større grupper.
 • Variert tilbehør inkluderer støpejernsgriller og -plater, burgerkuppel, rotisserie og mer.

Weber Summit Kamado Grill

Weber Kamado Summit

Fra grillkongen Weber finner vi deres Summit Kamado. Dette er en stor kamadogrill med grillflate på hele 61 cm. Grillen kommer med et smart utviklet design som lar deg grille på høy temperatur, eller røyke på jevn lav temperatur over lengre tid.

Summit Kamado har et klassisk rundt kulegrill-design og minner mye om deres GBS kolleksjon. Weber-grillen kommer samtidig med et smart one-touch rengjøringssystem som enkelt lar det ferdig-brente kullet falle ned i en egnet beholder.

Bestill Weber Summit Kamado på Weber.no!

Ulikt fra de andre kamadoene i denne oversikten er ikke Weber Summit laget i keramikk, men med doble vegger i isolert stål. Selv om dette kanskje ikke reflekterer den moderne versjonen av kamado som en keramisk-steingrill, har ovnen fortsatt den runde formen, og de ønskede egenskapene.

Velg mellom Stativ eller Bordversjon

Weber Summit Kamado kommer i to utgaver. Her kan du velge mellom en enklere versjon stående på et egnet stativ, og en versjon med tilhørende bordløsning. Bordløsningen kommer med et praktisk arbeidsbord, og har også funksjonalitet for gasstening.

Se De Ulike Valgene hos Weber!

En av fordelene med at Weber-grillen er laget i stål og ikke i keramikk er at den er lettere i vekt. Dette gjør at den er lettere å håndtere når du skal flytte den rundt. Både stativet og arbeidsbenken er utstyrt med hjul slik at du lettere skal kunne flytte den rundt.

Sammendrag:

 • Weber Summit Kamado tilbyr en 61 cm bred grillflate, egnet for høy eller lav temperatur grilling.
 • Har en kulegrillform lik GBS-serien og et one-touch rengjøringssystem.
 • Laget av isolert stål i stedet for keramikk, men beholder kamadoens runde form og egenskaper.
 • Tilgjengelig som stativmodell eller bordmodell med arbeidsbord og gasstening-funksjon.
 • Lettere å håndtere og flytte på grunn av stålets lavere vekt sammenlignet med keramikk.

Hva Skiller en Kamado Grill fra andre Kullgriller?

Det som skiller kamado grillen fra andre kullgriller er at den er laget i keramisk materiale. Dette er med på å gi den en meget god isolasjon og effektivitet. Keramikken gjør at grillen bevarer temperaturen mye bedre enn en kullgrill i tynt metall.

En kamado grill er, på grunn av den keramiske konstruksjonen, også mer tempereffektiv. Dette gjør at du får mer varme over lengre tid, selv med mindre kull. Den keramiske kullgrillen er også av høyere kvalitet og har dermed lenger levetid enn vanlige griller i metall.

Hva er Kamado Grillens Historie?

Kamado-grillens historie er en reise gjennom tid og kulturer. Opprinnelsen kan spores tilbake over 3000 år i Kina. Den tidlige versjonen av kamadoen var enkel og funksjonell, brukt primært for enkel matlaging. Den bestod av en beholder med et lokk, som kunne holde varmen over lengre tid og var effektiv til å lage mat.

Over tid ble denne matlagingsmetoden adoptert av Japanerne, hvor den fikk navnet “Mushikamado”. Denne japanske versjonen var designet spesielt for å dampe ris og fikk etter hvert en mer kompleks og forfinet struktur, inkludert en rund, eggformet design som vi gjenkjenner i dag. Kamadoen ble et sentralt element i japansk matkultur, hyllet for sin allsidighet og evne til å gi en unik smak til maten.

Det var etter andre verdenskrig at kamado-grillen virkelig begynte sin globalisering. Amerikanske soldater og embetsmenn som var stasjonert i Japan og Korea oppdaget denne unike grilltypen, og mange tok den med seg tilbake til USA. I Amerika ble kamadoen raskt populær blant grillentusiaster, som verdsatte dens effektivitet og evne til å kontrollere temperaturen nøyaktig.

I Korea, parallelt med Japan, utviklet det seg lignende grillingstradisjoner med keramiske komponenter, men det var primært fra Japan at amerikanerne importerte den. I USA ble det gjort flere forbedringer og tilpasninger, noe som bidro til å perfeksjonere dens design og funksjonalitet.

I dag er kamado-grillen en favoritt blant kokker og matelskere verden over, kjent for sin evne til å lage alt fra pizza til røkt kjøtt med en distinkt, rik smak. Det er et testament til kulturell utveksling og lidenskapen for god mat, og står som et kulinarisk bindeledd mellom Østen og Vesten.

Hva kan man Lage i en Kamado Grill?

Kamado grillen er et allsidig matlagingsverktøy som lar deg grille, røyke, bake og steke. Den høye temperaturen og lufttette lokket gir perfekte forhold for saftige grillet kjøttstykker og røykfylt fisk. Grønnsaker får en herlig grillskorpe, og den jevne varmen gjør kamadoen ideell for å langsomt røyke store kjøttstykker som pulled pork.

Ikke bare for kjøtt, kamadoen kan også brukes som en ovn. Du kan bake alt fra rustikt brød til en sprø pizza eller søte paier. Steking av hel kylling eller stek er enkelt med kamadoens evne til å kombinere direkte og indirekte varme, og du kan til og med lage gryteretter som paella ved å plassere en panne inni grillen.

Kan en Kamado Grill Brukes som Pizzaovn?

Ja, du kan bruke en kamado grill som pizzaovn. Pizzaovner har blitt meget populære de siste årene, og mange ønsker å grille hjemmelaget pizza i egen hage.

Det finnes i dag mange typer pizzaovner som vil gi deg den optimale pizzabakingen. Samtidig kan man også benytte den til baking av pizza. Big Green Egg kommer utstyrt med termometer, og kan varmes opp til mellom 280 og 350 grader.

Skal man bruke Tennvæske i en Kamado-grill?

Nei, man må ikke bruke tennvæske i en kamado-grill. Tennvæske kan skade grillens keramiske interiør og påvirke matens smak negativt, da kjemikaliene kan bli absorbert av den porøse keramikken. Man skal heller ikke benytte tennbriketter eller tilsvarende hjelpemidler.

Isteden anbefales det at man tenner  den opp med naturlig tennved eller tennkubber, kombinert med egnet trekull.