Kan man Kjøpe Kjøkkenutstyr med Kryptovaluta?

0

Fremtiden er vanskelig å spå, men skal vi gjette så er sjansen stor for at vi kommer til å trenge kjøkkenutstyr også om 100 år. 

Det skjer mye på teknologifronten om dagen. Stadig mer av handelen av kjøkkenutstyr skjer på nett. De sisten årene har det også dukket opp nye virtuelle valutaer, og flere av disse kan faktisk brukes til å betale for nettopp varer og tjenester på nett. 

Om vi skal spå fremtiden så tror vi det er sannsynlig at mye av kjøkkenutstyret som handles på nett i fremtiden kommer til å betales med ulike kryptovalutaer. 

Flere Nettbutikker og Fysiske Butikker Aksepterer Kryptovaluta

De siste årene har kryptovaluta blitt svært populært. Nordmenn har flokket seg til krypto, har begynt å kjøpe kryptovaluta først og fremst som et spekulasjonsobjekt. 

Tanken bak kryptovaluta er imidlertid at dette skal kunne brukes til langt mer enn bare spekulasjon for å tjene på kursoppgang.  

I fremtiden ser man for seg at denne typen virtuell valuta skal fungere på siden av de tradisjonelle bankene, og allerede nå dukker det opp stadig flere nettsider og fysiske butikker som aksepterer kryptovaluta som betaling.  

At nettbutikker aksepterer kryptovaluta er kanskje ikke så utbredt i Norge, men dette er på vei.  

I land som USA aksepterer en rekke nettbutikker og fysiske butikker allerede kryptovaluta som betaling, og det er også mulig å kjøpe kjøkkenutstyr med de mest kjente kryptovalutaene, som Bitcoin og Ethereum.  

Når kan kjeler og stekepanner betales med krypto i Norge?

Selv om det kan være utfordrende å finne nettbutikker og fysiske forhandlere av kjøkkenutstyr som aksepterer kryptovaluta i Norge, så finnes det faktisk en rekke muligheter for deg som vil betale for din neste kjele eller stekepanne med krypto. 

Dersom du er en av mange nordmenn som har krypto på en wallet eller en børs, så er det relativt enkelt å veksle inn disse i norske kroner. Hos norske børser som Firi eller NBX er det mulig å selge kryptoen din i norske kroner og få disse overført til bankkontoen din. Da har du omgjort kryptoen din til NOK, som du igjen kan handle kjøkkenutstyr for. 

Flere av de største utenlandske børsene tilbyr også egne betalingskort (gjerne knyttet opp mot VISA) som du kan bruke som betalingsmiddel i nettbutikker og fysiske butikker som selger kjøkkenutstyr. Da blir kryptoen din automatisk vekslet om til fiat-penger i det du drar kortet ditt, og du bruker i realiteten kryptovalutaen din som betalingsmiddel.

Husk at Handel av Kjøkkenutstyr med Krypto kan Utløse Skatt 

Noe som er greit å være klar over er at handel av kjøkkenutstyr med kryptovaluta kan være skattepliktig. 

Det er nok de færreste som tenker over dette, men dersom du selger kryptoen din, eller bruker et betalingskort som veksler om kryptoen din til norske kroner, så skjer det i realiteten i realisasjon. Dersom du har gevinst på kryptoen, det vil si du selger den for mer enn du kjøpte den for, så skal du skatte 22 % av gevinsten.  

Dette er ikke noe som blir rapportert inn til Skatteetaten automatisk. Du må selv passe på å rapportere inn gevinst ved salg av krypto i skattemeldingen din som du bruker krypto til å kjøpe kjøkkenutstyr på nett.