Lag din Egen Tandoorovn

0

Mennesker har laget mat over åpen flamme i tusenvis av år. Det er først de siste par hundre årene at vi har skapt sofistikerte kjøkkenredskaper og elektriske apparater som gjør bålet unødvendig.

Allikevel er den noen matretter som fortsatt gjør seg best over åpen flamme. Det er for eksempel ikke det samme å grille pølser i ovnen eller i stekepannen, som på en grill. Noen ganger kreves rett og slett smaken og lukten av kull for at måltidet skal være perfekt!

I India er den tradisjonelle tandoorovnen selve hjertet og sjelen av kjøkkenet. Du trenger ikke dra på indisk restaurant for å få smaken av tandoor. Les videre for å lære hvordan du lager din egen tandoorovn hjemme hos deg selv.

Hva er en tandoor?

En tandoorovn er en tradisjonell indisk leirovn. Tandooren har sin opprinnelse fra jordovner, altså groper gravd ned i bakken og fylt med glødende kull som ble brukt til å lage mat. Etter hvert som mennesker ble mer mobile ble disse ovnene løftet opp av bakken, og gjort mindre slik at en familie kunne ha sin egen.

Dagens tandoorovner er kanskje løftet opp av bakken, men de kan ikke sies å være enkle å transportere. Heldigvis er det sjelden nødvendig å flytte på dem. En moderne tandoorovn er nedsenket i kjøkkenbenken og har tykke vegger av leire. Nederst i ovnen ligger glødende kull. Ved å sette på lokket kan temperaturen bli utrolig høy, gjerne 500-800 grader.

En tandoorovn er et must ved enhver indisk restaurant, men finnes også i noen private hjem i India og Pakistan. Den brukes til alt fra å tilberede kjøtt, kylling, fisk og brød. Kjøtt og grønnsaker plasseres på spyd og senkes ned i ovnen, mens brød klappes rett på leirveggene.

Luftgjennomstrømning

Det er viktig å sørge for at luft kan sirkulere inne i tandooren, ellers vil den ikke fungere ordentlig. Når kald luft treffer glødende kull, oppstår en sirkulasjon som gjør lufta mindre tett. Lufta på toppen får kjølt seg ned, og synker ned til det glødende kullet.

Lag din egen tandoorovn steg for steg:

Du trenger:

 • Tre leirpotter (blomsterpotter) i forskjellige størrelser: Stor, medium og liten.
 • En murstein knust i mindre biter.
 • Lavastein eller grov vermikulitt for isolasjon.
 • En drill for å lage hull i leirpottene.
 • En flisekutter eller tilsvarende.

Slik gjør du:

 • Drill hull i bunnen av den største potten og den minste potten. Pass på at du drypper vann på potten mens du driller, for at bitsen ikke skal bli for varm. Dette er mer skånsomt for bitsen, og reduserer støvpartikler i luften.
 • Bruk en flisekutter eller tilsvarende redskap for å skjære av bunnen av den mellomstore potten. Dette vil bli lokket på tandoorovnen. Igjen er det en god idé å dryppe vann på mens du skjærer.
 • Plasser den største potten, og løft den opp fra bakken ved hjelp av halvparten av mursteinen.
 • Legg resten av mursteinen inne i bunnen av den største potten.
 • Plasser den minste potten på toppen av mursteinen inne i den store potten.
 • Tre den mellomstore potten rundt den minste potten. Dette vil skape en innvendig sylinder.
 • Fyll resten av den store potten med lavastein for varmeisolasjon.

Nå er tandoorovnen klar! Legg kull i bunnen av ovnen, fyr opp og legg på lokket. Kullet bør brenne i minst 30 minutter før du begynner å lage mat. Ovnen når sin beste temperatur når det har gått en time til halvannen time siden kullet ble tent på.

Husk å bruke grytevotter til å fjerne lokket. Smakelig måltid!