Krumkakejern – Test – Hjemmelagde Krumkaker til Jul

0

Krumkakejern benyttes til å steke krumkaker. Krumkaker er en tradisjonell julekake, og regnes som en av de klassiske 7 slagene.

Krumkaker er tynne og sprø og serveres gjerne til kaffe eller dessert, sammen med multekrem eller vaniljeis. Kakene kjennetegnes av sin runde kremmerhus-aktige form, og kommer ofte med tradisjonelle kulturelle norske mønstre.

For å lage krumkaker hjemme, behøver man et krumkakejern. Ha krumkakerøren i krumkakejernet og stek de ferdige. Ta kakene ut av jernet og rull de rundt en krumkakepinne før de legges på en kjøkkenrist for nedkjøling.

Hvilke Krumkakejern har vi sett på?

I denne oversikten har vi sett på to krumkakejern fra Åviken og Wilfa. Dette er begge populære elektriske krumkakejern, utsmykket med tradisjonelle norske mønstre.

Krumkakejern

Videre har vi også sett på et stekejern til iskremkjeks fra Severin, som også brukes til krumkaker, samt et gorojern fra Åviken. Dette så du også har mulighet til å vurdere andre julekaker til julen.

Vi har sett på Følgende Krumkakejern:

  • Åviken Diamond Krumkakejern
  • Wilfa CC1B Culture Krumkakejern
  • Severin Stekejern til Krumkaker og Iskremkjegler
  • Åviken Classic Gorojern

Test: Stem, og Se Folkets Favoritter!

Vi har alle våre favoritter, men samtidig er det spennende å se hvilke krumkakejern andre liker best. I denne testen ber vi deg derfor stemme frem din favoritt!

Scroll deg gjennom oversikten nedover og velg deg ut en favoritt. Gi din stemme, og se samtidig hvilke alternativer andre har stemt på!

Åviken Diamond Krumkakejern

Åviken Diamond Krumkakejern

Fra Åviken finner vi deres Diamond krumkakejern. Jernet er tilgjengelig i svart- og sølvfarget utgave, og kommer med tradisjonelle krumkakemønstre fra Hallingdal. Krumkakejernet kommer samtidig med praktisk sølekant for mindre søl og enklere rengjøring.

Åviken Diamond krumkakejern er et praktisk elektrisk jern med tradisjonelle norske mønstre. Stekejernet kommer med justerbar termostat, slik at du kan få krumkakene slik du selv ønsker.

Bestill Åviken Diamond Krumkakejern hos Bakeren og Kokken!

For at krumkakene skal slippe lettere, er jernet overflatebehandlet. Stekeplatene er laget i tykk støpt aluminium og kommer med et klebefritt belegg. Dette gjør at krumkakeplatene slipper lettere, og blir lettere å jobbe med.

Mønsteret på Åviken Diamond krumkakejern er hentet fra tradisjonelle gammeldagse mønstre som står sentralt i det norske kulturarven. Mer presist er mønsteret hentet fra Hallingdal og har en historie tilbake til 1750-tallet. Ved siden av å dekorere krumkakene, er mønsteret med på å gi de ferdige krumkakene en sprø og knasende overflate.

Krumkakejernet fra Åviken finner du hos Bakeren&Kokken.no!

Krumkakejernet har en effekt på 1000 watt, og blir raskt varmet opp. Varmen fordeles her jevnt på begge varmeplatene. Kakejernet kommer samtidig med en indikatorlampe som hjelper deg under stekingen.

Åviken Diamond Krumkakejern er tilgjengelig i sort- og sølvfarget utgave. Jernet er samtidig smalt og kan oppbevares på høykant. Dette betyr at det tar mindre plass når det ikke er i bruk.

Wilfa CC1B Culture Krumkakejern

Wilfa Krumkakejern

Fra Wilfa finner vi deres Østerdal Krumkakejern. Som navnet tilsier, er det tradisjonsrike mønsteret på krumkakene hentet fra Østerdalen i Norge. Dette er med på å sette sitt historiske og kulturelle preg på de ferdige krumkakene.

Krumkakejernet fra Wilfa er tilgjengelig i to utgaver. Her kan du velge mellom en sort utgave og en sølvfarget utgave. Wilfa krumkakejern kommer samtidig med dobbelt slippbelegg, slik at krumkakene slipper lett etter steking.

Bestill Wilfa Østerdal Krumkakejern hos Kitchn.no!

Wilfa Østerdal krumkakejern har en effekt på 1000 watt, og kommer med justerbar termostat. Dette gjør at du kan steke krumkakene på ulik styrke. Her finner du selv hva som best passer deg og din kakebakst.

Krumkakejernet kommer også med indikatorlamper som forteller deg når jernet er varmt, og når hver av krumkakene er ferdig stekt. På denne måten kan du lettere følge med for å få den optimale sprøe overflaten.

Velg Mellom Utgave i Sort eller Sølvfarge!

Velg mellom utgaven i sort eller sølv. Begge kommer utsmykket med tradisjonelle krumkakemønstre fra den skogrike Østerdalen, og setter med dette sitt norske preg på kakene. Krumkakejernet kommer med oppsamlingsrenne, slik at du unngår søl.

Jernet er utstyrt med gummiføtter, slik at det står stødig når det er i bruk. Når kakebaksten er ferdig, kan du sette bort jernet i skapet. Wilfa Østerdal krumkakejern kan lagres stående, slik at det tar mindre plass når det ikke er i bruk.

Severin Stekejern til Krumkaker og Iskremkjegler

Severin Krumkakejern

Severin sitt HA 2082 stekejern er markedsført både som et vaffeljern og som et krumkakejern. Dette er da ikke tradisjonelle vafler slik vi tenker når vi hører ordet, men rutete vaffelkjegler slik man bruker når man spiser kuleis eller kroneis.

I motsetning til de tradisjonelle mønstrene norske mønstrene benyttet hos Åviken og Wilfa, er Severin sitt krumkakejern derfor utsmykket med et rutemønster, noe som er naturlig for vaffelkjegler benyttet til kuleis.

Bestill Severin Vaffeljern hos CDON.no!

Severin krumkakejern kommer med en styrke på 850 watt, og har justerbar temperaturstyring. Dette gjør at du selv kan velge hvordan du ønsker å steke dine krumkaker eller iskremkjeks. Stekejernet kommer også med indikatorlys som gjør det lettere å vite når det er klart til bruk.

Severin krumkakejern kjeks

De rutete stekeplatene kommer med slipp-lett-belegg, slik at kaken slipper lettere etter steking. Stekejernet er utstyrt med gummiføtter slik at det står stødig og stabilt under bruk.

Sammen med stekejernet følger også et praktisk former som gjør at du kan lage de ønskede kjegleformede iskremkjeksene. Videre kommer jernet med praktisk kabeloppbevaring, for plassbesparing under lagring.

Åviken Classic Gorojern med Mønster fra Hallingdal

Vi har tidligere sett på krumkakejernet fra Åviken, med tradisjonsrike mønstre fra Hallingdal. Fra Åviken finner vi også deres gorojern, med tilsvarende mønster.

Goro er en kake som minner mye om krumkakene. Begge er populære i julen og nytes både til kaffe og til dessert. Den åpenbare forskjellen mellom gorokaker og krumkaker er at goro ikke behøver å rulles om til en kjegle. I stedet serveres de som små sprø kjeks.

Bestill Åviken Classic Gorojern hos Kitchn.no!

Åviken gorojern kommer med plass til 3 gorokaker per steking. Dette gjør at du raskt får fylt opp kakeboksen. Stekeflaten på gorojernet kommer i tykk aluminium og har god varmefordeling. På lik linje som for krumkakejernet, er gorojernet laget med non-stick belegg, slik at kakene skal slippe lettere.

Gorojernet fra Åviken har en styrke på 1000 watt, og kommer med indikatorlampe som viser når jernet er klar til bruk. Gorojernet kommer i hvit farge, og kan lagres på høykant.

Hvordan Former man Krumkaker?

Krumkaker formes ved hjelp av en krumkakepinne. Disse kommer gjerne i tre, men finnes også i plast eller rustfritt stål. Krumkakepinner kommer ofte med en klype, slik at krumkaken lukkes sammen.

Ved siden av kjegleformede krumkaker, kan man også lage krumkakeskåler. Da legger man de nystekte krumkake-vaflene over et skål eller forhøyning, slik at de blir formet som en skål. Her kan man senere fylle skålen med multekrem, eller annet.

Hva er Feil når Krumkakene blir Myke?

Dersom du opplever at krumkakene blir myke, skyldes dette ofte at du har lagt de i kakeboksen før de har tørket og dampet fra seg. Det anbefales derfor at man lar krumkakene kjøle seg helt ned på en rist før man legger de til lagring. Vent gjerne til dagen etter får du setter lokket på kakeboksen.

Hvordan Holde Krumkaker Sprø?

For å holde krumkakene sprø er det viktig å oppbevare de riktig. Her er anbefalingene å oppbevare krumkakene i en klassisk kakeboks i metall. Kakeboksen med krumkaker bør også stå oppbevart tørt, i romtemperatur, og ikke i kjøleskapet.

Kakeboksen sørger for å beskytte krumkakene fra fukt utenfra, samtidig som de lar noe av fuktigheten slippe ut. Det anbefales også å bruke en serviett under krumkakene i boksen, som kan trekke til seg noe av fuktigheten.

Krumkakene skal ikke oppbevares i plastposer inne i kakeboksen. En plastpose vil virke isolerende, slik at fuktigheten ikke slipper fri, men i stedet gjør kakene myke. Det anbefales heller ikke kakebokser i plast.

Hva er Krumkaker Laget av?

Krumkaker lages ved å bruke en røre med ingredienser som egg, sukker, smeltet smør, hvetemel og kardemomme. Pisk først egg og sukker til en eggedosis, før du tilsetter smeltet, avkjølt smør. Ha så forsiktig i hvetemel og kardemomme, før du lar røren svelle i rundt 15 minutter. Se oppskrift hos Matprat

Ved siden av denne oppskriften fra Matprat.no, finnes det også mange andre lokale og personlige varianter.  

Hva Serverer man med Krumkaker?

Det er vanlig å servere krumkaker sammen med en krembasert dessert. Det mest vanlige tilbehøret til krumkaker er multekrem, men man kan også servere de med trollkrem (tyttebær), skogsbærkrem og tilsvarende.

Krumkaker serveres også gjerne sammen med iskrem til kaffen. Her kan man gjerne bruke vaniljeis, men prøv deg også frem med andre smaker. Server gjerne med friske bær!

Er Krumkaker en av Syv Slag Julekaker?

Krumkakene regnes som en av de syv slag med julekaker. Hvilke julekaker som regnes som de 7 slag er det noe uenighet om. Blant de som ofte inkluderes i dette konseptet er krumkaker, sandkaker, fattigmann, goro, pepperkaker, berlinerkranser og serinakaker.